naturpassetheader2022

Umeå Orienteringsklubb i samarbete med

presenterar SKOJ PÅ HOJ


Besök gärna vår facebook sida Naturpass Umeå. Där finns  uppdateringar gällande kontroller som saknas med mera.

UMEÅ OK:S NATURPASSÅR 2023 - nu sätter vi igång:

 

Måndag 8 maj går startskottet för årets Naturpassarrangemang i Umeå OK:s regi. Vi erbjuder Norrlands största och mest prisvärda motionsarrangemang där vi räknar med ca 7-8 000 deltagare som sammanlagt gör minst 50-60 000 starter eller motionstillfällen.

Å vad är ett naturpassår utan nyheter? Inte lika spännande som ett med nyheter tänker vi. Så här berättar vi vad vi har 2023.

 

SKOJ PÅ HOJ – HUVUDSAMARBETSPARTNER COOP

Skoj På Hoj som vi bedriver i samarbete Coop finns precis som förra året i två olika versioner. Dels den traditionella varianten med papperskartor – med hela sju olika kartor och totalt 108 kontroller att besöka. Dels också en digital variant med kartorna i telefon och där man också kan registrera att du kommit till de olika kontrollerna via GPS-signaler. Den digitala varianten innehåller fem olika kartor och 85 kontroller.

Det här är rekordmånga kartor och kontroller i Skoj På Hoj-arrangemanget och vi bjuder på några nyheter. Vi samarbetar i år med stiftelsen Ume Älvdal och i paketet ingår två större kartor där den ena täcker älvdalen med omgivningar väster om Umeå och den andra älvdalen och deltaområdet söder om Umeå ner till Holmsund och Obbola. Vid var och en av de 25 kontrollerna på de här kartorna finns det en QR-kod som man kan scanna för att få läsa och veta mer om kontrollplatserna som är vid många fina utflyktsmål.

En annan nyhet är att vi också samverkar Holmöns utvecklingsförening och på den nordligaste delen av ön kan man ta sig till 15 kontroller  - ta med dig cykeln på färjan över, eller hyr en cykel när du går i land på Holmön.

Traditionellt har vi också i samarbete med Umeå Energi en cykelorienterings-tipsrunda från Umeå Energis kontor i Umeå ut till Energicentrum i Klabböle.

I och kring kärnan av Umeå har vi sedan också 60 Skoj På Hoj-kontroller utplacerade på tre olika kartor!

 

DRA ÅT SKOGEN

Vårt allt mer populära skogsorienteringspaket till fots – Dra Åt Skogen – innehåller också mer kartor och kontroller än tidigare. Totalt sex olika kartor finns i paketet och där finns nyheter som en karta över Mariehem och Marieberg och det finns också skogsorienteringskarta över Holmön. Övriga områden där vi har kontroller 2023 är en utökad karta över Carlshem/Grössjön, Hamptjärnsberget, och Holmsund (Kroklandet), Hässningberget (Skravelsjö).

Det finns totalt 90 kontroller att söka sig till i Dra Åt Skogen-paketet 2023!

 

GÅNG PÅ GÅNG – HUVUDSAMARBETSPARTNER SELBERGS ENTREPRENAD

Gång På Gång – vår promenadorienteringsvariant i stadsmiljö ökar också år från år. Här kan man ta sig fram med rullator eller rullstol till olika kontrollpunkter som är markerade på kartan. På arket med kartan finns också lika många fotografier som kontroller och uppgiften är att para ihop kontrollpunkten med vilket fotografi som är taget just från kontrollens plats. Tidigare år har vi erbjudit bara en karta i centrala delarna av Umeå. I år dubblerar vi och har också en karta över södra delen av Mariehem i vårt Gång På Gång-paket

 

Kom ihåg att ta med dig karta, kontrollkort och penna när du är ute med våra naturpasspaket.. Drar du åt skogen bör du naturligtvis ha en är kompass med dig också – det blir så mycket lättare då!

Kontrollskärmarna sitter mitt i kontrollringen. De är markerade med orangevita plåtskärmar.

Dra-åt-skogen-kontrollerna sitter mycket nära kontrollpunkten – utan att för den skull vara gömda. Skoj-på-hoj-skärmarna kan sitta upp till fem meter från kontrollpunkten. De sitter dessutom högt – för att undvika att klåfingriga personer gör sig besväret att riva ner dem.

Trots det händer det att kontrollskärmar försvinner. Skulle du upptäcka det, meddela gärna på vår facebooksida "Naturpass Umeå".

Det går även att meddela sig med e-post. skojpahoj@umeaok.se

Lycka till på cykelvägar, i skogen och längs gångvägar i sommar!