För information om motionsorienteringar runt omkring Umeå besök motionsorientering.se/umeå eller kolla in tävlingskalendern på eventor, se till att du har valt att visa alla tävlingar inklusive närtävlingar.

Vad är Motionsorientering?
Information från motionsorientering.se

Orienteringsbanor under enkla former

Motionsorientering är en eventbaserad aktivitet som startade upp 2011 som en utveckling av Naturpasset. Under enkla former erbjuds orienteringsbanor på olika nivåer och med olika längd, med eller utan tidtagning. Vid varje aktivitetstillfälle finns instruktörer som hjälper dig att komma igång.

Det finns också Motionsorientering med öppna motionsklasser på i stort sett alla traditionella orienteringstävlingar. Dessa tävlingar hittas i tävlingskalendern i svensk orienterings tävlingssystem Eventor.

För vem?

Motionsorientering vänder sig till vem som helst som vill ut i naturen och utmana sig själv på mer än bara löpning. Det finns banor för dig som vill prova på och för dig som är mer van vid orientering.

Banor

Minst fyra banor av varierad längd och nivå finns vid varje tillfälle. Den enklaste och kortaste brukar vara mellan 2-2,5 km medan den längsta och svåraste kan vara över 5 km.

Varje gång erbjuds alltid nya banor och utmaningar. Det är en av tjusningarna med orientering.

Var och när?

Se programmet för respektive ort. Du kan starta när du vill mellan angivna klockslag. Under veckan sker detta ofta efter jobbet/skolan och på helgerna under förmiddagen.

Hur anmäler jag mig?

Ingen föranmälan behövs utan görs direkt på plats.

Hur gör jag på plats?

När du bestämt dig för en Motionsorientering via programmet är det dags att ge sig ut. Tänk på att ha på dig kläder och skor anpassade för löpning på stigar och i skogen.

Väl på plats finns det en eller flera instruktörer som hjälper dig att komma igång.

I korthet går det till så här:

  1. Anmäl dig på plats. Ange namn och välj en bana efter din nivå. I samband med anmälan får du låna en elektronisk pinne som du använder för att stämpla vid kontrollerna. Detta ger dig möjlighet att få tider, dels på hela banan, men även mellan varje kontroll. Har du egen pinne kan du förstås använda denna.
  2. Avgiften, se nedan, betalas kontant eller via swish.
  3. Ge dig ut i naturen – gå, jogga eller spring runt banan. Du får gärna ha sällskap av en eller flera vänner.
  4. När du kommer i mål, läs av din elektroniska pinne och få din tid utskriven.

Fullständig resultatlista med alla deltagare publiceras på Eventor efter arrangemanget.

Önskar du inte att din tid ska visas kan du be arrangören plocka bort denna.

Avgift

Den rekommenderade avgiften för vuxna är 50 kronor och för ungdom (upp till 16 år) är det gratis. Avgiften betalas kontant på plats.